Stølsviga / Havsøy brygge

28.09.2023

For de som bor på vestsiden av Arendal er Stølsviga et av de beste og lettest tilgjengelige stedene for wingfoiling i SV- og VSV-forhold, noe som gir mulighet for flatvannscruising samt noen bølger/"downwinging" og fin utsikt over de to Torungen fyrtårn.

Sjøsetting fra Havsøy brygge gir en rekke fordeler. Les videre for å finne ut mer om disse to stedene!

Parkering, rigging og sjøsetting (Stølsviga)

Det er en stor parkeringsplass og et fint gressområde for rigging. Hold til venstre mens du går opp en liten bakke og start deretter fra den sørligste sandstranden (merket med en S på kartet nedenfor). I SV-forhold er vinden onshore, så du må svømme med brettet i minst 150-200 meter. Sørg for å holde deg godt unna steinspissen (merket med en X på bildet nedenfor) fordi det er noen nedsenkede steiner som jeg har truffet med foil min.

Parkering, rigging og sjøsetting (Havsøy brygge)

Et alternativ for den mer erfarne wingfoiler er å sjøsette fra Havsøy brygge, som ligger i enden av asfaltveien. Rigging gjøres i siden av veien. Fra bakken rett før bryggen har du fin utsikt over åpent hav og kan sjekke ut forholdene. I motsetning til Stølsviga slipper du å svømme ut på land i SV-forhold, og lar deg heller drive litt medvind før du kommer deg opp på foil mellom Havsøy og Merdø.

Start fra trappen eller steinene like ved siden av. Dette stedet krever engasjement, for du må wingfoil rundt Havsøy for å komme tilbake til bryggen!

SV / VSV (fra Stølsviga til Ærøya)

Når forholdene er gode byr det mer skjermede farvannet mellom Stølsviga og Ærøya på flott flatvannscruising og blasting, og jeg har nådd noen av toppfartene mine her! Men vindene er ofte svake og upålitelige her, noe som kan være frustrerende. SW er den beste retningen her, WSW fungerer også, men det blir vindkast.

Bedre vind finnes utenfor Ærøya (se beskrivelse nedenfor), men hvis du lanserte fra Stølsviga må du gjennom en betydelig vindskygge bak Ærøya. Hold deg nær Havsøy på vei ut og bruk pumpeferdighetene dine!

SV (utenfor Ærøya og Havsøy)

Den kraftigere og mer jevne vinden finner vi på utsiden av Havsøy og Ærøya. På en vindfull SV-dag utgjør de et flott område å leke i bølgene og for downwinging. Med vind på 10-12 m/s og oppover begynner dønningslinjene å danne seg, og selv om perioden er veldig kort, kan det gi moro å kjøre mellom Ærøya og Havsøy.

Strekningen mellom Havsøy og Merdø er også flott; etter min erfaring er vinden litt mindre sterk her og dønningen er renere, men litt mindre.

På en solrik SV-dag er det ingenting bedre enn å flagge ut vingen og ri på dønningen her, cruise opp igjen med vingen, og gjenta noen ganger! Du kan også nyte utsikten nedover Galtesund til Arendal sentrum. Sterkt anbefalt!

(VSV-forholdene er offshore her, så det anbefales ikke).